Cambodja

Cambodja, officieel het Koninkrijk Cambodja, is een land in Zuidoost-Azië. In het noorden heeft het een 541 kilometer lange grens met Laos. In het noordwesten en westen heeft het een 745 kilometer lange grens met Thailand en in het oosten en zuidoosten heeft het een 1228 kilometer lange grens met Vietnam. Aan de kust grenst het aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee.

Wat moet je zeggen over dit heerlijke, chaotische land met al die vriendelijke mensen? Dat het verkeer lijkt op een aquarium, vol met bonte en toeterende vissen, die elkaar soepel en natuurlijk ontwijken? Go with the flow.. Zo voelt het, als we elkaars handen vasthoudend vol overgave een straat van 40 meter breed oversteken in Phnom Penh. Elkaar vertrouwen, daar gaat het om, geloof ik..

Of moet je zeggen dat het een ontwikkelingsland is? Gezien de armoede en schreiende dingen die we geregeld zien, zou je dat kunnen vinden. Een land in ontwikkeling is het zeker. De ellende van het afschuwelijke Khmer Rouge regime van 1975-1979 is nog duidelijk voelbaar. Wij wisten niet dat de rode Khmer zelfs in 1994 nog actief was en toeristen hebben vermoord. Ook zien we nog overal slachtoffers van de landmijnen, die hier nog steeds jaarlijks meer slachtoffers maken dan in het verkeer. Geregeld zien we ze samenspelen in kleine orkestjes, soms blind met een hand, soms zonder voeten..soms maken ze geen muziek, maar verkopen ze mooie kaarten.

Toch zien we ook veel goeds! Veel schoolgaande kinderen, weinig echte honger, restaurants waar kansarme kinderen Engels en bedienen leren. Er is groei, er wordt gewerkt aan opleiding en beschaving. De motors van de brommertjes lijken schoner dan 15 jaar geleden en internet en wifi is overal voorhanden. Het tourisme lijkt op gang, met veel dank aan Angkor Wat, kortom, er is hoop en hoop doet leven.

De tempels van Angkor zijn een bezoek aan Cambodja alleen al meer dan waard, dat is wel duidelijk! Trek er minimaal 2 dagen voor uit, anders mis je veel. Als fotograaf had ik het er wel een week kunnen volhouden. Nu hebben we het echter in 3 dagen gedaan. De beroemdste tempel is Angkor Wat, maar minstens zo interessant is de verlaten stad Angkor Thom met de prachtige Bayon tempel, alsmede de Ta Prohm tempel, waar de natuur langzaam alles terugvordert. Grote boomwortels en lianen overwoekeren daar langzaam de prachtige tempel met haar decoratieve versieringen. Dit alles geeft er een mooie mysterieuze sfeer aan. De tempels zijn gebouwd tussen de 6e en 13e eeuw. Ze raakten echter in verval nadat de Khmer-dynastie door buitenlandse overheersers verslagen werd. Pas aan het einde van de 19e eeuw werden de tempels herontdekt, Wellicht is er ook nu nog veel verborgen in de jungle.

Hoogtepunt voor mij als fotograaf was een 8 uur durende boottocht van Siem Raep naar Battambang! Bekijk de beelden en je begrijpt wel waarom.

Battambang is ook de moeite waard. Een kleine provinciestad, nog niet al te toeristisch, waardoor je een goede indruk van het echte leven in Cambodja krijgt. De bambootrain is de grootste toeristische attractie van Battambang en mag je niet missen, maar ook ‘gewoon’ je een dagje laten rondrijden in een tuktuk of een fiets huren zijn prima gelegenheden om je te laten kennismaken met deze aardige mensen.

Lees meer over Cambodja bij Phnom Penh