Corfu

Tijdens de Venetiaanse tijd werd aan bewoners van Corfu een premie van een goudstuk beloofd voor elke tien olijfbomen die geplant werden. Vandaar dat er nog steeds miljoenen olijfbomen te vinden zijn op Corfu. Ook nu nog vormt olijfolie een belangrijk product op Korfoe. De olijven worden op Korfoe geoogst door grote netten op de grond onder de bomen uit te rollen en twee tot driemaal per week de afgevallen rijpe olijven te verzamelen. Olijfbomen op Korfoe hebben karakteristieke gaten in de stam die zouden veroorzaakt worden door een parasitair insect. Dit heeft gelukkig niets aan de kwaliteit van de olijven veranderd.

Eigenlijk zouden we 10 dagen gaan wandelen in Schotland, maar de vulkaan van de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland gooide roet in het eten, waardoor onze vlucht naar Edinburgh werd gecanceld en er niet anders op zat dan een alternatief te zoeken. Het werd een last-minute reis van 8 dagen naar Corfu in Griekenland.

Wat ik er van begrepen heb is Corfu het groenste eiland van Griekenland, er valt met name in de wintertijd wat meer regen, dus de beste tijd om op vakantie te gaan is mei-september.
Wie de moeite neemt om het eiland te voet te ontdekken, komt op plaatsen waar de moderne tijd nauwelijks vat lijkt te hebben gekregen op het landelijke leven. Nog steeds zijn er dorpjes waar nauwelijks toeristen komen, waar vrouwen in het zwart gehuld in de olijfboomgaarden aan het werk zijn en waar ezels takkenbossen de heuvels op sjouwen. Het is deze tegenstelling tussen oud en nieuw die Corfu leuk maakt.
Kerkyra of Corfu-stad heeft 50.000 inwoners, een prachtig authentiek centrum met vele smalle straatjes, twee forten en talloze winkels en uitgaansmogelijkheden. Kerkyra is vanaf het hele eiland goed bereikbaar met de bus.
Eigenlijk kan ik er heel kort over zijn. Hou je van wandelen, lekker eten, mooie natuur, lekker winkelen en een snufje cultuur? Dan is Corfu een heerlijk eiland om een tijdje door te brengen. Neem ook zeker je camera mee, want er zijn mooie plekjes genoeg!