Puerto Rico

Puerto Rico of Porto Rico is een met de Verenigde Staten geassocieerde vrijstaat in het oostelijk deel van de Caribische Zee. Het maakt deel uit van de Grote Antillen, en ligt oostelijk van de Dominicaanse Republiek, en ten westen van de Maagdeneilanden.

Het eiland werd oorspronkelijk bewoond door de Taino’s, een stam van Arowakken-indianen. Het werd op 19 november 1493 ontdekt door Columbus tijdens zijn tweede reis.

Puerto Rico bezocht ik op mijn laatste reis in opdracht voor KLM. Een prachtig eiland, dat mag gezegd. 300 verschillende soorten bos, waaronder zelfs het enige tropische regenwoud. Het enige overigens wat te vinden is in de V.S. Dit is tegelijkertijd ook het ietwat vervreemdende aan Puerto Rico. Het valt onder de vlag van de V.S. en in die zin zie je ook veel Amerikaanse invloeden. ( Inderdaad, Big Macs, Burger Kings en andersoortige superstores.) Invloeden, die dus eerder verstorend werken, dan dat ze wat toevoegen. Puerto Rico heeft van zichzelf al veel te bieden. Gelukkig vind je dat wel terug. Met name de tijd dat de Spanjaarden er de scepter voerden heeft bijgedragen tot een prachtige cultuur, terug te vinden in o.a. architectuur en oude vestigingen. Ook heeft Puerto Rico de charme, die je op alle eilanden in de Caribische Zee aantreft. Hoogtepunt voor mij was een kano tocht bij volle Maan door een mangrove bos en vervolgens een half uur alleen op de Caribische Zee . Wat een gevoel van één zijn met de natuur!