Hanoi

Van Hoi An zijn we via Da Nang naar Hanoi gevlogen. We hadden ondertussen al meegekregen dat er een groot verschil in klimaat zit tussen Noord en Zuid Vietnam. Iets wat we ons van te voren niet gerealiseerd hadden :-( In Hanoi is het in december gewoon winter en daarom vaak bewolkt, mistig, regenachtig en fris, 8 tot 15 graden, met soms uitschieters naar boven als de zon gaat schijnen.. Wij knallen dus zo de 8 graden in, hebben er niet echt de kleren voor bij ons en van centrale verwarming hebben ze in Hanoi nog nooit gehoord. Met al onze kleren aan drinken we een irish coffee drinken en eten we ’s avonds heerlijk in een restaurant, gerund door een Frans – Vietnamees echtpaar  wat uit al het  ‘streetfood from Hanoi’ het beste heeft gehaald en dit met een goed glas wijn serveert.
De volgende ochtend maken we een wandeling uit de Lonely Planet door de oude stad. Kleine straatjes, overbevolkt met scooters en ‘straatrestaurantjes’. Iedere straat lijkt een eigen thema te hebben, de ijzerwarenstraat, de speelgoedstraat, de horlogestraat, de Chinese lampionnetjes- en slingerstraat, de straat van het verchroomde spul, de schoenmakersstraat enz. Leuk om te zien, maar ik word ook bijna gillend gek. Overweldigende drukte, heel veel herrie en uitlaatgassen.  Hanoi is nog niet echt mijn stad. Laat ze er eerst maar eens een metro en / of een skytrain aanleggen.. Wat een gekkenhuis.
De eerste avond komt mijn vrouw gelukkig met het lumineuze idee om vanwege de kou de rest van Vietnam maar over te slaan, dan kunnen we nog lekker een paar dagen doorwarmen op Koh Samet in Thailand en dat idee spreekt ons toch echt meer aan dan zitten te vernikkelen op een boot in Halong Bay..  De volgende dag zetten we de kaartjes om en na nog wat architectuur bewonderd te hebben vliegen we weer lekker de warmte in.