Peking

Na Sjanghai is Peking met een inwonertal van 15 miljoen (schatting uit 2009) de grootste stad van de Volksrepubliek. De stad is een belangrijk knooppunt voor verschillende vormen van vervoer met vele spoorwegen, autowegen en autosnelwegen die in en uit de stad gaan. Peking wordt vooral gezien als het belangrijkste centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur.

In mei 1998 had ik de eer om als gastfotograaf met HT Wandelreizen op ontdekkingsreis mee te mogen naar Mongolië. We begonnen onze reis met een verblijf van twee dagen in Peking. Een cultuurshock hoef je in Peking niet te verwachten. Peking is een wereldstad, enerzijds gepaard met alle bekende verschijnselen als schreeuwende lichtreclames ( ook al zijn ze in het chinees), McDonalds, smog en massa’s mensen. Aan de andere kant heeft het natuurlijk zijn geschiedenis en is het toch apart op de plek te staan waar die student al die tanks tegen hield op het Plein van de Hemelse Vrede en door de Verboden Stad te wandelen. Het is de stad waar ik tot de ontdekking kwam dat wij veel op de chinezen lijken qua uiterlijk. Grote en kleine, dikke en dunne, vrolijke en sombere, slimme en domme, kortom net ons in al hun verscheidenheid.
De Verboden Stad is zeker een bezoek waard en nog leuker als je je daarbij de film “The Last Empire” voor de geest kunt halen.