Dhaka

Dhaka is de hoofdstad van Bangladesh. De stad telt circa 10 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het land (voor Chittagong en Khulna). Dhaka werd in 1971 de hoofdstad van Bangladesh toen het land onafhankelijk werd van Pakistan.

Ooit met Koninginnedag in Amsterdam geweest? Dan kun je je een beetje voorstellen hoe het leven in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, is. Fascinerend doordat alles zich op straat afspeelt. Overweldigend door de hoeveelheid mensen. Hier wonen en werken ongeveer 5 miljoen mensen op nog geen 200 vierkante kilometer. Kleurrijk door de ontelbare fietstaxi’s, hier rickshaw genoemd, met hun tinkelende fietsbellen. De rickshaw en de babycab ( de gemotoriseerde versie) bepalen het straatbeeld, er zijn er dan ook honderdduizenden van. Eén op de vijf mensen is op de een of andere manier voor zijn inkomsten afhankelijk van de fietstaxi, van reparateur tot ‘fiets’chauffeur.

Dit is wel de meest heftige stad die ik heb mogen bezoeken. De mensenmassa is soms echt overweldigend en benauwend. De helft van de bevolking in Bangladesh leeft beneden de armoedegrens en als blanke westerling ben je daar dus vanzelfsprekend rijk. Het modale inkomen zit op ongeveer 50 eurocent per dag. Verdien je dat, dan behoor je tot de weinige gelukkigen die een baan hebben.

Mensen, mensen, mensen…

Bij het geven aan een bedelaar is de nodige voorzichtigheid geboden. Geef je iemand iets, dan is de kans groot, dat er vanuit alle hoeken bedelaars op je af stormen. Ze zijn agressief, op het dreigende af en vaak zien ze er nog beroerder uit dan de bedelaar die je net wat gegeven hebt. Als je wat wilt geven doe het dan vanuit de auto of op een rustige plek, zo je die kunt vinden..