Nepal

Een groot gedeelte van Nepal is zeer bergachtig. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, die aan de grens met China (Tibet) ligt. Van het zuiden naar het noorden kent Nepal drie zones, het laagland (Terai-regio) in het zuiden, heuvels en lage bergen in het centrum, en de Himalaya in het noorden.

Het verhaal van Nepal laat zich niet zo makkelijk neerschrijven. Woorden schieten al snel tekort en ook de foto’s, die in de regel meer zouden moeten zeggen dan duizend woorden doen geen recht aan het onbeschrijfelijke gevoel wat over je neerdaalt wanneer je twee weken lang op grote hoogte wandelt door een gebied volkomen verstoken van alles waarvan wij denken dat we niet zonder kunnen. Geen electriciteit, geen stromend water, geen auto’s, geen vlees, geen alcohol geen koffie. Wel lekker vegetarisch eten, heerlijke soepjes, thee en water. Dit gepaard aan de prachtige natuur, alsmede aan de weldaad die wandelen met zich meebrengt maakt dat Nepal je hoe dan ook thuis brengt bij jezelf. Wat een Topervaring!  Met dank aan HT Wandelreizen.

Langtang -Gosaïkunda
Twee weken lang, ’s morgens om 6 uur op, wandelen tot een uur of vier ’s middags en ’s avonds om 8 uur op bed. Tussendoor stevige maaltijden en met wat geluk hebben we af en toe een warme douche. De dragers met 20 kilo bagage op hun rug dansen op hun slippertjes voor ons uit! Klimmen en dalen, op 2000 meter of op 4000 meter, het lijkt hen niet uit te maken en relativeert meteen onze eigen prestaties. Ondertussen genieten we de geuren, de overweldigende natuur en de rust. Uiteindelijk presteren we het naar 4700 meter te klimmen. Van het uitzicht moeten we huilen, zo imposant. Langtang, de heilige meertjes bij Gosaïkunda, wij waren er en zullen nooit meer dezelfden zijn.