Thailand

Thailand is een koninkrijk in Zuidoost-Azië, dat in het oosten wordt begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand, een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee. Het land heette tot 1949 Siam. De Thaise naam van het land is “Prathet Thai”, waarbij Prathet land betekent en het woord Thai vrij betekent. Thailand betekent dus letterlijk “vrij land”.

Wat een prachtig land en wat een vriendelijke mensen!

We hebben er vier weken zonder vastomlijnde plannen rond mogen kijken en het is ons uitstekend bevallen!

Na een dag acclimatiseren in Bangkok maakten we een uitstapje naar Ayutthaya, 70 km naar het Noorden. Aldaar huurden we een tuktuk met chauffeur voor 4 uur en bezochten we 8 prachtige overblijfselen, lees ruïnes van dit oude koninkrijk van Thailand. Indrukwekkend mooi, fotogeniek en zeer de moeite waard.

Het Koninkrijk Ayutthaya was een historisch Thais koninkrijk dat bestond van 1350 tot 1767. Op haar hoogtepunt had Ayutthaya ruim een miljoen inwoners: de stad werd qua grootte en welvaart vergeleken met Parijs door de ambassadeurs van zonnekoning Lodewijk XIV. Met de val en verwoesting van de stad in 1767 door de Birmezen kwam er een eind aan dit koninkrijk.

Chiang Mai – Van Bangkok namen we de nachttrein naar Chiang Mai, 700 km in 14 uur en met een couchette prima te doen. Chiang Mai is wat gemoedelijker dan Bangkok met een leuke nightbazar en een prima stad als basis om het Noorden te verkennen. Vanuit Chiang Mai kun je treks maken, hilltribes te bezoeken, maar ook op een olifant gaan zitten of raften.

Van Chiang Mai namen we de bus naar Thaton en vandaar een ‘longtailboat’ naar een ontwikkelingsproject van een Akha gemeenschap. Hier leerden we de kunst van het bamboekoken en hadden we een paar heerlijke dagen tussen deze vriendelijke mensen. Heel bijzonder vond ik het feit dat we, terwijl toch midden in de rimboe, de beschikking over wifi hadden! Zat ik toch ineens het NOS-journaal op mijn iphone te kijken…

In Chiang Rai verbleven we één dagje. Een ontspannen stad, waar we op de night bazar getuige waren van een leuke travestietenshow en ons verbaasden toen we in een warenhuis een hele etage ontdekten waar de jeugd druk was met games en karaoke.

Via Bangkok vlogen we door naar Koh Samui. Op Koh Samui en Koh Tao beleefden we twee heerlijke weken. Zon, massages, heerlijk eten, snorkelen, een temperatuur van rond de 30 graden en vriendelijke mensen overal. Wat wil een mens nog meer.

Wel viel me op dat het toerisme op Koh Tao wel heel welig tiert en dat ze er daar goed aan zouden doen die scooters uit de verhuur te halen. Tenslotte is het hele eiland gemakkelijk te belopen, laat staan te fietsen en nu zijn er echt zoveel, dat je elke twee meter in de nauwe straatjes weer opzij moet stappen. Kan beter dus. Verder een prachtig eiland, waar we de laatste dagen in het prachtige Mango Bay Resort verbleven.