Zuid Afrika

Zuid-Afrika, officieel de Republiek van Zuid-Afrika is een land dat aan de zuidpunt van Afrika ligt. Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten. 

In 1992 en in 1996 had ik de eer voor KLM naar Zuid Afrika te mogen. De eerste keer, als gast van Satur, het Zuidafrikaanse verkeersbureau, zag ik zeer veel van het land; Kaapstad en omgeving, Oudshoorn, Durban, Johannesberg, Pretoria, de Transvaal. Swasiland en het Krugerpark om maar wat te noemen. Het was een grote topervaring! De tweede keer beperkten we ons tot wandelen in het Krugerpark. Qua schoonheid kent Zuid Afrika zijn gelijke niet, okay, als je je bedenkt dat de afstand Johannesburg-Kaapstad net zo ver is als Amsterdam-Madrid, dan mag West Europa er ook wezen natuurlijk, maar toch… Ik ben erg gaan houden van dit land en het heeft me nieuwsgierig gemaakt naar de rest van Afrika.

Kaapstad en omgeving

Goede wijnen en lekker eten vielen ons ten deel als gast van Satur, die er alles aan gelegen was ons een goede indruk van Zuid Afrika te geven, opdat wij gunstig over hun land zouden schrijven, hetgeen ze aardig gelukt is. Wij zagen wel krottenwijken, maar lieten ze links liggen.

Onderweg van Kaapstad naar Durban, brachten we een bezoek aan Oudtshoorn, bekend vanwege zijn struisvogelfarms. Aldaar leerden we alles over de struisvogel, aten we voor het eerst struisvogelbiefstuk en vertelde een gids ons dat een struisvogel in staat is een mens doormidden te schoppen en dat je dus plat op de grond moet gaan liggen als ie agressief is, want dan kan ie niet meer schoppen, alleen nog maar stampen. Overigens, voegde de gids er aan toe, wijzend op John, de kalende tekstschrijver, kun jij dat beter niet doen, want jij maakt kans dat ie twintig dagen op je hoofd gaat zitten.

Zuid Afrika gaf mij, als Nederlander en zeker ook als een Verwoerd, veel extra’s om over na te denken. Een stel calvinistische Nederlanders, die de Afrikanen maar wilde barbaren vonden omdat ze zo anders dan hun waren, omdat ze halfnaakt of naakt rondliepen en andere gebruiken kenden, die Nederlanders, die het grote voordeel hadden dat ze over buskruit en wapens beschikten, iets wat de Afrikanen toen nog niet kenden, onderwierpen een heel land aan zich. Gebeurde dat nu uit winstbejacht, uit naam van de kerk, of was het dommigheid en angst voor het onbekende. Niet iets om als Nederlander trots op te zijn in ieder geval.

Onderweg van Durban naar Transvaal via Swasiland

Als Verwoerd was het vreemd om overal met mijn naam geconfronteerd te worden. President Verwoerd,  geen familie van me, speelde  een discutabele rol in de tijd van de apartheid. Gelukkig is het onder Mandela de goede kant op gegaan, hoewel er tegenwoordig gigantische aids- en criminaliteitsproblemen zijn. Veel onzekerheid bij de ‘witmensen’, dat voelden we wel in 1992. Angst of het misschien niet uit de hand kon lopen nu de apartheid was afgeschaft en iedereen gelijke rechten heeft.

Krugerpark

Als je ooit de kans krijgt op safari te kunnen gaan, twijfel dan niet! Ook al heb ik de ‘big five’ niet gezien, qua beleving is het uniek. De rust en de stilte, gekoppeld aan de spanning dat je elk moment oog in oog kan komen te staan met wat voor wild dan ook. ’s Avonds in de lodge de sterke verhalen van de rangers bij het kampvuur onder het genot van een goed glas wijn en vervolgens, de volgende ochtend voor dag en dauw weer op pad, omdat je er geen minuut van wil missen.